Autoritățile ruse confiscă în mod sistematic mii de case de la locuitorii ucraineni din Mariupol, oraș ocupat de armata lui Putin. Este vorba de cel puțin 5.700 de locuințe, multe aparținând unor persoane care au fost nevoite să fugă din oraș. Pentru a-și salva proprietățile, ucrainenii trebuie să se întoarcă la Mariupol prin Rusia, să treacă prin controale de securitate dure și să accepte pașapoarte rusești, în cadrul unui proces birocratic complicat.
Planul face parte dintr-o campanie mai amplă de „rusificare” a orașului, care include construcții militare, redenumirea străzilor și adoptarea unor noi simboluri rusești.
Majoritatea proprietăților afectate au fost cândva ocupate de ucraineni care fie au fugit, fie au murit în timpul asediului de 86 de zile al Rusiei asupra orașului de importanță strategică în 2022.
Există informații de ceva timp conform cărora Rusia a pus sechestru pe proprietățile din Ucraina ocupată. Însă o nouă lege a accelerat procesul și a îngreunat situația proprietarilor ucraineni în ceea ce privește exercitarea drepturilor lor, potrivit unei investigații BBC.
Pe lângă cele 2.200 de locuințe care urmează să fie confiscate în mod iminent de către oficialii orașului, alte 3.550 au fost identificate în vederea unei posibile confiscări, arată documentele orașului analizate de BBC.
Halyna se numără printre cei 350.000 de ucraineni despre care se estimează că au fugit din Mariupol pentru a scăpa de ocupația rusă. Ea a declarat că blocul său de apartamente din orașul de pe litoral, care avea o populație de 425.000 de locuitori înainte de război, a fost grav avariat de tirurile tancurilor rusești. I s-a spus că „ferestrele și ușile” apartamentului au fost reparate și că oamenii locuiesc acolo fără permisiunea ei. Ea se teme că apartamentul îi va fi confiscat.
Detalii, AICI