Fosta ambasadoare a SUA în Ucraina Bridget Brink, care a demisionat din funcție în luna aprilie, după aproape trei decenii în serviciul diplomatic al Statelor Unite, explică, într-un op-ed publicat pe Detroit Free Press, de ce a decis să iasă din sistemul diplomatic american, după ce a servit „cu mândrie cinci președinți”.
Brink spune că cei trei ani la Kiev au fost cea mai dificilă slujbă din cariera sa și își motivează demisia prin faptul că este în dezacord cu modul în care Donald Trump conduce politica externă a SUA. „Cred că singura modalitate de a asigura interesele SUA este să apărăm democrațiile și să ne opunem autocraților. Pacea cu orice preț nu este deloc pace – este o capitulare”, scrie fosta ambasadoare. Redăm mai jos traducerea integrală a articolului publicat de Bridget Brink: „Tocmai m-am întors acasă în Michigan după trei ani în cea mai dificilă slujbă din viața mea – ambasador al Statelor Unite în Ucraina – sprijinind aliatul nostru democratic împotriva agresiunii brutale și neprovocate a Rusiei.
Am servit cu mândrie cinci președinți – republicani și democrați – pentru a mă asigura că Statele Unite sunt cea mai puternică și mai mare țară pe care a cunoscut-o vreodată lumea. Respect dreptul și responsabilitatea președintelui de a determina politica externă a Statelor Unite, cu controlul și echilibrul corespunzător din partea Congresului SUA. Rolul Serviciului Diplomatic American este de a pune în aplicare această politică. Din păcate, politica adoptată de la începutul administrației Trump a fost aceea de a exercita presiuni asupra victimei, Ucraina, și nu asupra agresorului, Rusia. Prin urmare, nu mai pot continua cu bună credință politica administrației și am considerat că este de datoria mea să demisionez. După aproape trei decenii în slujba țării noastre, am demisionat din funcția de ambasador al SUA în Ucraina.
Nu pot sta deoparte în timp ce o țară este invadată, o democrație bombardată și copii uciși cu impunitate. Cred că singura modalitate de a asigura interesele SUA este să apărăm democrațiile și să ne opunem autocraților. Pacea cu orice preț nu este deloc pace – este o capitulare. Iar istoria ne-a învățat de nenumărate ori că capitularea nu duce la siguranță, securitate sau prosperitate. Ea duce la mai mult război și suferință.