Poate cel mai controversat partid politic românesc, PSD a dominat România timp de trei decenii și jumătate, dar a eșuat lamentabil în „epoca Ciolacu”. Expertul în securitate Hari Bucur Marcu vorbește despre eșecul unui partid colos și despre liderii incompetenți care l-au adus în situația în care riscă să se transforme un partid balama pentru AUR.
Partidul Social Democrat s-a impus începând cu primele alegeri din istoria României post-decembriste, când se numea Frontul Național al Salvării Democrate. A avut de la bun început imaginea unui partid controversat, în care mulți lideri foști comuniști au ocupat poziții importante și au dat tonul și direcția partidului.
Anii au trecut, denumirea i s-a schimbat, iar în tot acest timp a făcut față unor schisme care departe de a-l arunca în prăpastie, l-au întărit. Așa a pierdut mai întâi „Aripa Petre Roman”, care a dat naștere PD, partid în care Traian Băsescu sau Emil Boc au reușit să ajungă în cele mai importante funcții chiar după ce și-au învins foștii colegi pesediști. Au urmat noi și noi schisme, ultimele legate de numele lui Victor Ponta, respectiv Liviu Dragnea.
Amurgul idolilor
Între timp a ajuns la putere Marcel Ciolacu, omul care a refăcut USL, alături de Klaus Iohannis, într-o alianță care a funcționat aproape 3 ani, dar care a dus la eșecul ambelor partide – PSD și PNL – în ultimele alegeri, în 2024 și 2025.
Cutremurul a venit după ultima înfrângere, pe 5 mai 2025, când candidatul coaliției, Crin Antonescu, nu a reușit nici măcar să intre în turul 2 la prezidențiale. Anterior, însuși Marcel Ciolacu a dat greș, la alegerile din noiembrie 2024, însă ora decontului a fost amânată, iar coaliția a agonizat până în aceste zile.
Anunțul demisiei lui Marcel Ciolacu, pe 6 mai, din funcția de premier, respectiv șef al PSD, marchează o nouă etapă din istoria acestui partid mamut, restrâns între timp la nivelul unui partid mediu.
PSD, la un minim istoric
Hari Bucur Marcu explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și care au fost cauzele decăderii PSD.
„PSD a avut în ultimul timp ambiția să adune în rândurile sale pe nostalgicii comuniști, securiști și așa mai departe, pe cei care votau de obicei cu Vadim Tudor sau cu Dan Diaculescu. Estimez că numărul lor era undeva între 500.000 și 800.000 de ei. Pentru asta, PSD a ales o politică mai naționalistă și a întârziat propria reformă, mimând-o mai mult. Chiar dacă între timp și-au mai revenit, iar realitatea e că au și cei mai mulți primari și un uriaș aparat de partid, dar care s-a dovedit ineficient”, spune Hari Bucur Marcu.
Corupția și cumetriile, prezente însă și la toate celelalte partide românești, au fost mai pregnante în cazul PSD. Chiar și așa, PSD a fost ani la rând cel mai bine organizat partid din România, ceea ce i-a și permis să supraviețuiască ori de câte ori liderii săi au fost schimbați, ori grupări mari de disidenți l-au părăsit.
Citește mai mult AICI