În următoarele trei luni, Ministerul Finanțelor intenționează să emită obligațiuni în valoare medie de 100 de miliarde de ruble săptămânal: în cadrul celor 13 licitații planificate, se așteaptă să atragă 1,3 trilioane de ruble, conform planului de împrumuturi pentru trimestrul al doilea. În total, pe parcursul întregului an, ministerul trebuie să atragă 4,8 trilioane de ruble pentru a rambursa emisiunile vechi de titluri și pentru a acoperi deficitul bugetar. Ministerul a recunoscut deja că, până la finalul anului, acest deficit ar putea depăși valoarea planificată de 1,2 trilioane de ruble.
În primul trimestru, Ministerul Finanțelor își propusese să împrumute un trilion de ruble, dar – caz rar – a depășit planul, reușind să emită obligațiuni de stat (OFB) în valoare de 1,4 trilioane de ruble. La acest succes a contribuit euforia care a cuprins piața rusă după ce s-a aflat despre o convorbire telefonică între Vladimir Putin și Donald Trump, alimentând speranțele privind sfârșitul războiului. Cererea pentru activele rusești a crescut, încât chiar și investitori străini au încercat să le achiziționeze.
Ministerul Finanțelor a profitat de situație și, în februarie, a emis obligațiuni în valoare de 672 miliarde de ruble – toate cu dobândă fixă, nu variabilă, așa cum preferă băncile. Pentru acest tip de titluri, este un record absolut, cu 25% peste precedentul maxim înregistrat în martie 2021 (538 miliarde de ruble), a subliniat Banca Centrală. Timp de cinci licitații consecutive – din mijlocul lunii februarie până la mijlocul lunii martie – Ministerul a atras în medie câte 200 de miliarde de ruble pe săptămână.
Totuși, în lipsa unor progrese semnificative în negocieri, euforia de pe piețe s-a risipit. La ultimele două licitații, Ministerul Finanțelor a vândut titluri de stat în valoare de doar 89 și 29 de miliarde de ruble, adică puțin peste nivelurile obișnuite din ianuarie (121 miliarde). Anul trecut, ministerul a reușit să-și îndeplinească planul doar în primul trimestru, iar pentru a atinge obiectivele anuale, a fost nevoit să cedeze presiunilor băncilor și să emită obligațiuni cu dobândă variabilă (floater).
Detalii, AICI