Close Menu

    Subscribe to Updates

    Get the latest creative news from FooBar about art, design and business.

    Senator rus: mai bine roboți decât migranți: „nu violează și nu beau”

    15 mai 2025

    Un stat din Uniunea Europeană vrea să revină la energia nucleară după 40 de ani de restricții

    15 mai 2025

    Două miliarde de dolari, „vot de neîncredere” în rubla lui Putin

    15 mai 2025
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    • Moldova
    • Externe
    • Opinii
    • Analize
    • Stopfake
    • Română
      • Rusă
    DISINFO.MDDISINFO.MD
    Moldova

    RISE Moldova – câștig la CEDO în fața lui Dodon, PSRM, pe cazul „banii din Bahamas”

    13 octombrie 2021
    Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram WhatsApp Copy Link
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Email Copy Link

    Judecătorii de la CEDO au condamnat Republica Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul RISE Moldova. Este vorba de publicarea investigației „Banii lui Dodon din Bahamas”, care arăta un transfer de peste 30 de milioane de lei făcut Partidului Socialiștilor.

    „Judecătorii de la CEDO au condamnat Republica Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul RISE Moldova și Iurie Sanduța versus R. Moldova. „Curtea a decis în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 10 din convenție”.

    Decizia instanței internaționale vine după ce liderul socialiștilor Igor Dodon și colegii lui de partid au pus presiune pe redacția RISE Moldova, cu două acțiuni similare în instanța de judecată, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea scrutin pentru Prezidențialele din 2016. Între timp, Dodon a devenit președintele țării, iar judecătorii moldoveni au emis o decizie în favoarea partidului lui Dodon. Unul dintre motivele care a stat la baza hotărârii emise de magistrații moldoveni a fost și faptul că nicio o instituție de stat nu a constatat că, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a primit fonduri suspecte din exterior, astfel au etichetat investigația RISE Moldova drept defăimătoare”, se menționează într-un articol publicat de Rise.

    Autorul investigației, Iurie Sanduța, a afirmat că o asemenea decizie este o încurajare foarte importantă pentru jurnaliștii din țara noastră, în contextul presiunilor la care sunt supuși din partea forțelor politice, a oamenilor cu mare influență și a persoanelor de rang înalt.

    „Decizia de astăzi este o încurajare puternică pentru jurnaliștii din Moldova și a reporterilor de investigație ca să-și facă munca onest și fără frică față de presiunile frecvente ale politicienilor corupți dar și intimidărilor venite de la afaceriști conectați la banii publici. Totodată, astăzi, CEDO ne-a atras atenția că libertatea de exprimare este mai presus de orice interese ascunse ale unor politicieni și că oamenii au dreptul la informație, au dreptul să afle schemele și dedesubturile unor afaceri murdare, dezvăluite de jurnaliști”, a declarat Iurie Sanduța.

    Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, marți, ca Republica Moldova să plătească o despăgubire de 3.800 de euro jurnaliștilor de la RISE Moldova, din motiv că deciziile instanțelor moldovenești au încercat să obstrucționeze libertatea de exprimare a presei.

    Amintim că, RISE Moldova a scris în 2016 despre faptul că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

    Banii au intrat în Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

    Mai multe detalii puteți citi pe Rise Moldova.

    Share. Facebook Twitter LinkedIn Email VKontakte Telegram Copy Link WhatsApp

    Related Posts

    Excursie „turistică” cu substrat politic: influenceri moldoveni folosiți pentru propagandă electorală pro-Kremlin

    9 mai 2025

    Un film despre deportările sovietice din Basarabia a devenit motiv de dispută în R. Moldova

    9 mai 2025

    VIDEO Originea provocatoarei panglici bicolore

    9 mai 2025

    9 mai – simbolul răsturnat: Rusia de la anti-nazism la neonazism. Op-Ed de Anatol Țăranu

    1 mai 2025

    Senator rus: mai bine roboți decât migranți: „nu violează și nu beau”

    15 mai 2025

    Un stat din Uniunea Europeană vrea să revină la energia nucleară după 40 de ani de restricții

    15 mai 2025

    Două miliarde de dolari, „vot de neîncredere” în rubla lui Putin

    15 mai 2025

    Trump îi trimite pe Marko Rubio și Steve Witkoff la Istanbul, la discuțiile Rusia – Ucraina: Kommersant: Lavrov nu se duce acolo

    15 mai 2025

    Războiul costă, dar rușii nu au voie să știe cât. 32% din buget, secretizat

    15 mai 2025
    DISINFO.MD
    © 2025 Disinfo. All Rights Reserved. Dezvoltat de Disinfo.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.