Dobânzile ridicate la credite și depozite stimulează companiile rusești să vândă valută, crede Banca Centrală a Rusiei. Conducerea instituției, în cadrul discuțiilor privind rata cheie de la sfârșitul lunii aprilie, a identificat acest factor drept una dintre cauzele întăririi anormale a rublei în acest an. „În ciuda scăderii prețurilor la petrol și a deteriorării situației economice globale, rubla a rămas semnificativ mai puternică decât la sfârșitul anului 2024”, au notat reprezentanții băncii. De la începutul anului, cursul dolarului a scăzut cu 20%.
„Rubla a fost susținută de o ofertă valutară stabilă din partea exportatorilor și de o cerere moderată din partea importatorilor. În plus, dobânzile mari la creditele în ruble ar fi putut stimula companiile care dispun de lichidități valutare să vândă mai activ valută pentru a-și finanța cheltuielile curente în ruble. Vânzarea valutei poate fi legată și de dorința de a obține venituri suplimentare prin plasarea fondurilor în produse financiare cu randamente ruble ridicate”, se arată în rezumatul discuțiilor privind rata dobânzii.
Vânzările nete de valută (diferența dintre vânzări și cumpărări) realizate de cei 29 de mari exportatori care raportează operațiunile lor către Banca Centrală se ridică de regulă la 10-12 miliarde de dolari pe lună. Când acest indicator scade, rubla se depreciază: cel mai mic nivel din 2024 a fost în noiembrie (8 miliarde de dolari), când cursul dolarului a urcat peste 110 ruble. În acest an, vânzările nete au fost de 9,9 miliarde de dolari în ianuarie, 12,4 miliarde în februarie și 10,2 miliarde în martie (datele pentru aprilie încă nu sunt disponibile). Totuși, exporturile din primul trimestru au fost mai mici decât în trimestrul anterior și decât în perioada ianuarie–martie 2024.
Detalii, AICI