Pe fondul înăspririi sancțiunilor și al problemelor economice tot mai mari, rușii au început să se plângă mai des de întârzieri la plata salariilor. În anul 2024, autoritățile teritoriale ale Serviciului Federal pentru Muncă și Ocuparea Forței de Muncă (Rostrud) au primit 18.400 de astfel de plângeri, cu 37,4% mai mult decât în anul precedent. Aceste date reies dintr-un raport al instituției, consultat de publicația RBK.
Printre principalele cauze ale acumulării datoriilor salariale, Rostrud a menționat suspendarea plăților pentru produsele livrate de companii, reducerea producției, redirecționarea resurselor către rambursarea creditelor și lipsa fondurilor de rulaj. Instituția a menționat că, până la finalul anului 2024, structurile teritoriale au reușit să asigure plata salariilor restante pentru peste 238.900 de angajați, în valoare totală de aproximativ 500 de milioane de ruble. De asemenea, în urma controalelor privind respectarea normelor de salarizare, subdiviziunile teritoriale ale Rostrud au transmis 510 dosare către Parchetul General și Comitetul de Investigații pentru inițierea de dosare penale. Cele mai multe încălcări ale legislației muncii au fost înregistrate în domeniile construcțiilor, industriei prelucrătoare, extracției de resurse naturale și agriculturii.
Anterior, Rosstat anunțase că în 2024 volumul datoriilor salariale restante ale organizațiilor (cu excepția întreprinderilor mici și mijlocii) a crescut cu 43%. În termeni nominali, la 1 ianuarie, acestea totalizau 508 milioane de ruble – mai puțin de 1% din fondul lunar de salarii al angajaților din sectoarele economice monitorizate. La nivel sectorial, cele mai mari creșteri ale datoriilor salariale au fost înregistrate în construcții (de 13 ori), în producția de computere, echipamente electronice și optice (de 3,3 ori), precum și în transporturi (+56%). În februarie 2025, creșterea s-a accelerat: la sfârșitul lunii, datoriile restante au ajuns la 1,2 miliarde de ruble – de 2,3 ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Detalii, AICI