Dexonline a modificat luni seară fereastra de tip „pop-up care întâmpina utilizatorii site-ului, după ce Biroul Electoral al Sectorului 5 a decis eliminarea mesajului anterior în care erau întrebați dacă îl votează pe Nicușor Dan. Noul mesaj are întrebarea „Rămâne cum am stabilit… bine?”, iar utilizatorilor care aleg varianta „nu” sunt întorși la mesajul anterior și nu au acces la site decât dacă apasă „da”.

Dexonline, site-ul care transpune pe internet dicționarele limbii române, a publicat luni un sondaj printre cititorii săi cu privire la intenția de vot la alegerile prezidențiale de duminică. Cei care au accesat luni Dexonline au fost întâmpinați de o fereastră de tip „pop-up” care îi întreabă, pentru a răspunde cu „da” sau „nu”, dacă vor vota cu primarul general al Bucureștiului la prezidențialele de duminică.

Cei care răspundeau „da” erau redirecționați apoi spre pagina de explicații pentru cuvântul lunii mai – „iezuit”. Vizitatorilor care răspundeau însă cu „nu” le era afișat apoi următorul mesaj de către Dexonline:

„Of! N-ați vrea să vă mai gândiți puțin? E în joc viitorul nostru și al copiilor noștri. Haideți să alegem mintea deschisă și calculată a unui matematician, nu izolarea care ne-ar lăsa pe dinafară, la ușa Europei. Ce spuneți?”.

Ulterior, Biroul Electoral al Sectorului 5 a decis eliminarea mesajului, în urma unei plângeri depuse de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

„Din observarea datelor și activității pe platforma online https://dexonline.ro/, cu majoritate, Biroul constată că rezultă calitatea de «actor politic» al titularului postării (…) promovând în mod evident obiectivele politice ale acestuia și incluzând în mod direct îndemnul clar de a vota candidatul independent Nicușor Dan, fără a putea fi confirmată realitatea și individualitatea unei persoane titulare a postării”, se arată în decizia biroului, consultată de HotNews.ro.

„Rămâne cum am stabilit… bine?”

Noua versiune păstrează formatul de sondaj, dar într-o notă ironică: întrebarea afișată este „Rămâne cum am stabilit… bine?”, iar utilizatorii trebuie să aleagă între opțiunile „DA” și „NU”.

Dacă vizitatorul alege „NU”, site-ul afișează același mesaj ca în pop-up-ul anterior, cel care a dus la intervenția autorităților: „Of! N-ați vrea să vă mai gândiți puțin?”

În momentul în care utilizatorul apasă pe „OK, aveți dreptate, mă mai gândesc”, revine la mesajul anterior cu „da” sau „nu”. Doar apăsând căsuța „da” se poate accesa site-ul.

Share.
Exit mobile version