România se află în pericol de a-i fi suspendate toate fondurile europene, din cauza întârzierii reformei fiscale cerute de Comisia Europeană. Executivul de la București, aflat în prezent într-o formulă interimară, nu poate adopta măsuri legislative majore, ceea ce amână din nou aplicarea reformelor asumate.

Surse guvernamentale, citate de Digi24, avertizează că Bruxellesul ar putea lua în calcul suspendarea tuturor fondurilor europene, atât din PNRR, cât și din politica de coeziune, până când reforma va fi gata.

Comisia Europeană a solicitat modificări clare ale sistemului fiscal, care să aducă atât o ajustare a taxelor, cât și o creștere a colectării bugetare, astfel încât România să-şi reducă deficitul excesiv. Termenul inițial, aprilie 2025, a fost devansat pentru luna iunie 2025, cu aplicare din 2026, însă lipsa unui Guvern cu puteri depline pune în pericol respectarea acestui calendar.

Comisia ar putea suspenda toate plățile către România, atât din Planul Național de Redresare și Reziliență (19 miliarde de euro), cât și din fondurile de coeziune pentru perioada 2021-2027 (peste 45 de miliarde de euro), astfel că sunt în joc peste 64 de miliarde de euro.

O primă variantă a reformei ar fi fost deja agreată la nivel politic, inclusiv cu fostul premier Marcel Ciolacu. Aceasta ar include creșterea TVA la 21%, majorarea impozitului pe dividende, modificări privind taxele pe proprietate și venit, precum și o posibilă scumpire a rovinietei , cu până la 40% pentru autoturisme și chiar de șase ori pentru camioane.

Share.
Exit mobile version