„Instabilitatea economică este deja aici și nici măcar cu creșteri de taxe nu se vor mai putea ține lucrurile sub control”, a declarat luni la Antena 3 CNN profesorul de economie mondială Christian Năsulea, care a vorbit despre efectele dezastruoase asupra economiei după rezultatele de la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, în care George Simion a obținut peste 40% din voturi.
„În momentul de față, cel mai îngrijorător lucru din punctul meu de vedere este că întrebările pe care le-am primit de la oameni din exteriorul țării în această dimineață erau toate în linia: când ar trebui să schimbe să renunțe la plasamentele în lei, când ar trebui să vândă titlurile de stat, în pierdere dacă e nevoie, în așa fel încât să se protejeze de ceea ce urmează. Deci instabilitatea este deja aici. E puțin important în momentul acesta cum arăta Guvernul peste 3 săptămâni, având în vedere că deja s-a creat o problemă majoră din cauza rezultatului de la primul tur”, a declarat Năsulea.
Nici măcar cu creșteri de taxe nu se vor putea ține lucrurile sub control, a spus profesorul de economie.
„În momentul în care creditorii externi încep să se întrebe când ar trebui să vândă titlurile de stat ale României ca să poată să le cumpere înapoi cu o dobândă mult mai mare în viitor, asta pe mine mă duce cu gândul la un scenariu în care statul român nu va mai putea să finanțeze nici măcar unele dintre serviciile esențiale. Vorbim de pensie, asistență socială. Deci, în momentul în care se creează acest gen de panică și instabilitate, avem probleme mult mai mari decât cele la care ne gândeam până acum.
Când domnul Ilie Bolojan spunea că va fi probabil nevoie de niște creșteri de taxe, se referea la un scenariu de relativă stabilitate. Ori, în momentul acesta, cel puțin astăzi, la ora la care vorbim, lucrurile arată un pic mai întunecat decât arătau săptămâna trecută”, a declarat Năsulea.
El a adăugat că investitorii sunt îngrijorați de faptul că s-ar putea să existe o schimbare de ideologie semnificativă în România, care să facă mediul de afaceri de aici să nu mai fi propice pentru multinaționale, pentru companii străine.
Detalii, AICI